Että tämmöinen juttu ...

Sahtiherkut sopivat sahtia karttavan suuhun

Jouluinen sahtijuoma jakaa mielipiteitä. Piipan resepteillä sahti taipuu kakuiksi, karkeiksi ja jopa jäätelöksi.

Sahdista valmistuu vaahtokarkkeja, silliä, taatelikakkua ja suklaaleipää.Sahti kruunaa kakut ja karkit. Kuva: Katariina Luoma / Yle Lahti

 

Piipan keittiössä leijailee päätä huumava tuoksu. Pöydälle on aseteltu kauniisiin lasimaljoihin suussasulavia herkkuja: taatelikakkua, vaahtokarkkeja ja suklaaleipää. Makukimaran kruunaa kattilassa valmistuva glögi. Vierailijan hämmästys on suuri, kun selviää, että kaikki herkut on valmistettu sahdista.

- Oluttahan on perinteisesti käytetty poronkäristykseen. Siitä lähti idea, että jos siihen lorauttaisikin sahtia, kertoo Piipa sahti-innostuksestaan.

Seuraavaksi vuorossa olivat leivät ja sämpylät, joihin sahdin maltainen maku sopi paremmin kuin hyvin.

- Nyt se on sitten hurahtanut tänne makeammalle puolelle, nauraa Piipa.

Hänen mielestään ei ole ruokaa, johon sahti ei sopisi. Sahtiin valmistuu jopa jouluinen lasimestarin silli.

- Koeponnistin jopa sahtijäätelön kuukausi sitten. Se oli hyvää! muistelee Piipa hymyillen.

Kuumassa sahdissa maistuu banaani

Ehkäpä erikoisinta Piipan sahtikokeiluissa on se, ettei hän itse pidä sahdista sellaisenaan. Vaalean glögin seassa se kuitenkin menee. Kuumennettaessa sahtiin tulee banaaninen aromi, jonka vuoksi se sopii erityisen hyvin myös kakkuihin ja karkkeihin.

- Henkilökohtaisesti käytän sahtia paljon ruoanvalmistukseen. Harva varmaan raaskii laittaa sahtia ruokaan, koska se tykätään juoda sellaisenaan, pohtii Piipa.

Hän onkin elävä todiste siitä, että sahtiherkut uppoavat myös sahtijuomaa vierastaviin. Sahdin valmistuminen vie viikkoja, mutta Piipa on jo konkari.

- Olen tehnyt sahtia 25 vuotta ihan vaan perinteen takia. Olen Sysmän mestari viime vuodelta ja Lahden seudun mestari muutaman vuoden takaa.

Kokemattoman käsissä sahdista saattaa tulla täysin juomakelvotonta, mutta Piipa vakuuttaa, että hänen sahdistaan ei saada mahan puruja.

- Ihan vaan rohkeasti kokeilemaan. Kyllä siitä ihan hyvää tulee - jos ei heti ensimmäisellä niin sitten toisella kerralla, Piipa naurahtaa.

Sahtisuklaalimppu

1 l sahtia

75 g hiivaa

3 dl siirappia

3 dl kaljamaltaita

3 dl kaurahiutaleita

3 dl grahamjauhoja

1 rkl suolaa

10 dl vehnäjauhoja

100 g maitosuklaata

1 dl rusinoita

Voiteluun siirappivettä 1/3

Lämmitä sahti ja sekoita muut aineet taikinaksi. Anna taikinan nousta 1½ tuntia. Voitele kaksi kahden litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1½ tuntia valele siirappivedellä.

Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään.

Anna leipien tekeytyä viileässä muutama päivä.

 

Katariina Luoma Katariina Luoma Yle Lahti

http://yle.fi/uutiset/sahtiherkut_sopivat_sahtia_karttavan_suuhun/6410822