Tällä viikolla oli ihana lehdenjakaja yllättänyt Etlarilla (28.8.-08) siinä oli juttua ja reseptejä (Maria Viita) rukiista. Joten ajattelin kokeilla vielä kerran hapanleivän tekoa, tai oikeastaan pitää kai todeta että taas tuskin viimeistä kertaa.

1. Keitä 1 dl vettä noin 5 min. Minä siis laitoin 1 dl vettä joka oli kiehunut 5 min

2. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja lisää 2 rkl tuoretta rasvatonta maitoa ja 2 dl ruisjauhoja. Peitä astia liinalla ja pidä 'kukkakärpäset' loitolla.

1865746.jpg

kuva 1. 30.8. juuri vasta tehtynä

3. Jätä seos 12 tunniksi huoneenlämpöön.

1866580.jpg

kuva 2. 31.8. vuorokauden vanha , siis jo kerran lisätty vesi+ruisjauho , juuri alkaa heräilemään koska kun sekotti se 'lätsähti'

1874637.jpg

kuva 3. 2.9. kolmen päivän vanhana, epäilin aamulla ettei rupea kuplimaan niin laitoin sen kraanalämmin vesi astiaan niin tässä tulos

4. Lisää 1 dl kädenlämpöistä vettä ja 1 dl ruisjauhoja. Toista tämä aamuin illoin 3-4 päivää. Lisää 2 päivän päästä 1 tl suolaa. Seos alkaa kuplia 2-3 päivän kuluessa. Onnistunut juuri tuoksuu kirpeän makealle ja raikkaalta. Epäonnistunut haisee mädältä tai etikalta.