Tässäpä taikinajuuren ohje jonka olen tehnyt kai helmikuussa joka on vielä voimissaan jos ei parempi. Ensin tämä oli tattarileivänjuuri mutta pikku hiljaa se on muuttunut rukiiseksi.

päivä 1.:
100 g kuorittua ja hienoksi raastettua vihreää omenaa
2 dl 37-asteista vettä
3 dl ruisjauhoja

Sekoita ainekset keskenään ja laita puhtaaseen lasipurkkiin kansi kiinni ja lämpimään paikkaan. Ravista purkkia pari kertaa päivässä

päivä 4.:
2 dl 37-asteista vettä
3 dl ruisjauhoja

Lisää purkkiin vesi ja jauhot , anna käydä seuraavaan päivään jolloin juuri on valmista käytettäväksi. Säilytän juuren jääkaapissa ja syötän sitä vedellä ja ruisjauhoilla kerta viikkoon. Juuri onnistuu muistakin jauhoista esim tattari. Mielestäni juuri paranee vanhetessaan .

Onnistunut juuri tuoksuu kirpeän makealta ja raikkaalta. Epäonnistunut haisee mädältä tai etikalta.

Leipoessani leipää kaadan purkin sisällön kulhoon lisään vettä ja jauhoja niin että se on vellimäistä, annan käydä ’yön yli’ kunnes se kuplii . Otan puoli purkkia juurta talteen (käytän muuten koko ajan samaa purkkia joka oli tässä välissä tyhjänä jääkaapissa), lisään suolaa ja jauhoja + ym leivän mukaan . Annan taikinan nousta rauhassa joko lämpimässä tai kylmässä , kulhossa tai muotoiltuna. Pikkaisen lienee epäselvä tämä minun leipä-ohje. Kun juuri on valmista niin tarkkojakin ohjeita löytyy ihan mistä vain..