Tulipas tehtyä sinkkukuurinalla sahti ja päätin kokeilla ja kirjoittaa ohjeen ylös mitä mäskistä voi tehdä. Toki olen usein tehnytkin mutten oikein ole kirjoittanut ohjeita ylös. Ohjeissa voi tietenkin käyttää kotikaljan valmistuksessa jäänyttä mäskiä. Ensimäisen esikuvana on saaristolaislimppu.

 

 

 

 

 

 

 

2dl viiliä + 3 dl maitoa  ( tai 0,5l    piimää)

10 g   kuivahiivaa

1,5dl   siirappia

3 dl    mäskiä

1,5 dl ruisjauhoja

(0,5 dl ruismallasta)

2 tl   suolaa

5 dl  vehnäjauhoja

1 dl puolukoita

 

voiteluun siirappi ½ dl vettä 1 rkl

 

Lämmitä neste ja sekoita joukkoon kuivahiiva, siirappi, mäski, ruisjauhot, puolukat, 

suola , mäski ja jauhot. Jaa taikina kahteen voideltuun vuokaa. Anna taikinan nousta 1½ tuntia lämpimässä ja vedottomassa paikassa .

Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet1½ tuntia valele siirappivedellä.

Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään.

Anna leipien tekeytyä viileässä pari - kolme päivää niin leivät on parhaimmillaan.