Vastasin leivonfoorumin haasteeseen kaakao lautasella ja lasissa .

Piirun verranko terveelisempää kun kakusta löytyy oliiviöljyä, pähkinää sekä punajuurta ja viimeistely raakakaakao jauheella, kenties ?

Vaahtokarkin valmistamiseen tarvitaan valkuaista joten 'hukutin' ylimääräiset keltuaiset kakkuun ja lisäsin taikinaan hieman perunajauhoja, Punajuuriraasteesta puristin pari ruokalusikallista mehua vaahtokarkkien värjäämiseen tosin jääkaapissa oli vain raidallisia punajuuri ja näin olle väri jäi hieman haaleaksi.

PUNAJUURI-KAAKAOKAKKU
(20 cm x 20 cm)

Pohja:
1 dl oliiviöljyä
2 dl sokeria
2 kananmunaa (tai 1 muna , 2 keltuaista ja 1 rkl perunajauhoja)
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
½ dl Fazerin kaakaojauhetta
ripaus suolaa
ripaus muskottipähkinää
1 dl pistaasipähkinää (jätä vähän koristeluun)
200 g punajuurta raastettuna
Vuoan voiteluun
voita ja jauhoitukseen kaakojauhetta
Öljy ja sokeri vatkataan kulhossa, minkä jälkeen munat lisätään yksitellen joukkoon. Kuivat aineet sekoitetaan ensin keskenään, ja lisätään sitten siivilän läpi taikinaan. Sekoitetaan, muttei vatkata. Pähkinärouhe ja punajuuriraaste sekoitetaan joukkoon. Kakkua paistetaan kaakaojauhotetussa vuoassa 170-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kypsyyden voi vielä tarkistaa tikulla, mutta kakku saakin jäädä aika kosteaksi ja on parasta sitten hieman jäähtyneenä.


Kuorrutus:
½ prk Viola maustamatonta tuorejuustoa
1½ dl tomusokeria
½ tl vanilijaa
2 rkl sulatettua voita
pistaasipähkinä rouhetta
(raaka)kaakojauhetta
Seikoita tuorejuusto, vanilija ja tomusokeri keskenään kuorruta jäähtynyt kakku ja koristele.

Vaahtokarkit (annoksesta tulee n. 40 kpl)

1 dl vettä
5 dl sokeria
1 dl vettä
2 rkl punajuurenmehua
4 tl liivatejauhetta
ripaus jauhettua vanilijaa
(punaista elintarvikeväriä)
2 kpl kananmunan valkuaista
vaahtokarkkien pinnalle:

1 dl tomusokeria
1 dl maissi tai perunatärkkelystä
Mittaa 1 dl vesi, vanilija, punajuurenmehu ja sokeri kattilaan, keitä seosta noin viisi minuuttia. Mittaa seoksen lämpötila: sen pitäisi olla noin 125 °C. Ellei käytössäsi ole lämpömittaria, voi liemen kuumuutta arvioida kallistamalla kattilaa: riittävästi tiivistynyt liuos on raskasliikkeinen ja valuu hitaasti kattilassa.
Mittaa 1 dl vettä ja liivatejauhe mikroaaltouunin kestävään astiaan tai pieneen kasariin. Kuumenna seosta niin, että liivate liukenee veteen .( Lisää liivateliemeen elintarvikeväriä. Ole varovainen elintarvikeväriä käyttäessäsi: lisää väriä lusikalla vähän kerrassaan, ei suoraan väriainepullosta. Lisää väriä kunnes vaahtokarkkimassa on mieleistäsi. )
Vaahdota suuressa kulhossa kananmunan valkuaiset. Lisää lämmin liivateliemi jatkuvasti vatkaten valkuaisvaahtoon. Jatka vatkaamista ja kaada seuraavaksi joukkoon kuuma vesi-sokeriliemi. Vatkaa vielä noin viisi minuuttia, jolloin vaahto muuttuu kiiltäväksi ja sitkeämmäksi.
Ripottele leivinpaperilla vuorattuun vuokaan noin puolet keskenään sekoitetuista tomusokerista ja maissitärkkelyksestä. Levitä vaahtokarkkimassa vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Ripota loput tomusokeriseoksesta vaahtokarkkilevyn päälle. Jätä karkkilevy vetäytymään muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön.

(mukaeltu ohje;http://www.eckes-granini.fi/glogi/#)

-------------------------------------------------
Lopuksi arvostelut 5/11 ;

Ihanan kuuloinen erikoinen.

Herkullisen oloinen kakku, plussaa itsetehdyistä vaahtokarkeista. 1 piste

Punajuurikaakaokakkua ja kaakao vaahtokarkeilla
Ihanaa, kun on yhdistetty punajuuri ja suklaa, kuin tumma porkkanakakku. Houkuttaa maistamaan. Kuorrute tosin näyttää aika juoksevalta. Pisteeni menivät kovasti juuri kakulle, kaakao oli kuitenkin perus. 5 pistettä.

Kakku näyttää mehevältä ja vaahtokarkit toimii aina kaakaossa! Ohjeessa ihmetyttää glögi, lienee suoraan kopioitu alkuperäinen ohje?

Plussaa itse tehdyistä vaahtokarkeista ja mielenkiintoisesta makuyhdistelmästä.

1 piste ysille eli punajuurikaakaokakkua.

Sadonkorjuu ja syksyinen ilta -ihanalta näyttää Maistuuko punajuuri voimakkaasti?

Herkullisen, mehevän näköinen kakku. Etenkin tuo punajuuri vetosi. Vaahtokarkkikaakao, nam,
3 pistettä !

Kekseliäästi koottu kokonaisuus. Mielenkiintoinen ja kokeilemaan
houkutteleva kakku. Tykkään kun vaahtokarkit on tehty itse ja niihinkin on hyödynnetty punajuurta. Punajuuret ja pistaasipähkinät sopivat varmasti hyvin yhteen, 3 pistettä.

Rohkea kokeilu, mutta menee minun kokeiluuni, 3 pistettä!


 
Punajuurikakkua täytyy kokeilla! Rohkea idea käyttää punajuurta juomassa.
 

Ihana palkinto, kiitos !