Tällä viikolla oli ihana lehdenjakaja yllättänyt Etlarilla (28.8.-08) siinä oli juttua ja reseptejä (Maria Viita) rukiista. Joten ajattelin kokeilla vielä kerran hapanleivän tekoa, tai oikeastaan pitää kai todeta että taas tuskin viimeistä kertaa.
1. Keitä 1 dl vettä noin 5 min. Minä siis laitoin 1 dl vettä joka oli kiehunut 5 min
2. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja lisää 2 rkl tuoretta rasvatonta maitoa ja 2 dl ruisjauhoja. Peitä astia liinalla ja pidä 'kukkakärpäset' loitolla.
kuva 1. 30.8. juuri vasta tehtynä
3. Jätä seos 12 tunniksi huoneenlämpöön.
kuva 2. 31.8. vuorokauden vanha , siis jo kerran lisätty vesi+ruisjauho , juuri alkaa heräilemään koska kun sekotti se 'lätsähti'
kuva 3. 2.9. kolmen päivän vanhana, epäilin aamulla ettei rupea kuplimaan niin laitoin sen kraanalämmin vesi astiaan niin tässä tulos
4. Lisää 1 dl kädenlämpöistä vettä ja 1 dl ruisjauhoja. Toista tämä aamuin illoin 3-4 päivää. Lisää 2 päivän päästä 1 tl suolaa. Seos alkaa kuplia 2-3 päivän kuluessa. Onnistunut juuri tuoksuu kirpeän makealle ja raikkaalta. Epäonnistunut haisee mädältä tai etikalta.
Kommentit